Rosszfiúk a fotográfiában 3. - Guy Bourdin

| Címkék: rosszfiúk a fotográfiában guy bourdin | 2011.02.24. 17:14

Guy Bourdin 1928-ban született Párizsban, apját nem ismerte, anyja is elhagyta nem sokkal a születése után, valószínüleg ezért vált nőgyűlölővé, kegyetlenül bánt a modelljeivel, feleségét és két barátnőjét az öngyilkosságba sodorta. Végakarata szerint az összes fotóját meg kellett volna semmisíteni halála után, szerencsére ez azonban nem valósult meg...

A negyvenes években kezdett el ismerkedni a fotózással a hadseregben. A légierőhöz sorozták be ahol fotográfusnak képezték ki. Miután leszerelt megismerkedett Man Rayel aki a mentora lett, és kezei közt alakult ki kissé sürrealista látásmódja, mellyel forradalmasította a divatfotózást. Fiatal kora óta rajzolt és festett, 1950-ben rendezte első kiállításait műveiből, de itt fotók még nem szerepeltek. 2 évvel később már fotókat is kiállított, majd még egy évvel később megnyílt első, csak fotókból álló kiállítása is. Valószínüleg mentora ajánlására képeit Edwin Hallen álnéven publicálta. 1955-ben jelentek meg első fotói a francia Vogue-ban, melynek 1987-ig dolgozott. 1991-ben bekövetkezett haláláig olyan márkáknak készített reklámfotókat, mint a Emmanuel Ungaro, a Chanel, a Bloomingdale's vagy a Gianfranco Ferre. Jelentek meg képei a Harper's Bazaarban, vagy az olasz és az angol Vogue-ban. Képeire jellemző a túl-szaturáltság, sokszor erotikával és erőszakkal átszőttek, szürrealisztikusak. Felesége, miután nem bírta elviselni a bezártságot amibe Bourdin kényszerítette, 1971-ben felakasztotta magát, majd két későbbi barátnője is az öngyilkosságba menekült előle. Egyik legnagyobb álma az volt hogy halott embereket használjon modellnek, ez azonban nem valósulhatott meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://photozone.blog.hu/api/trackback/id/tr192687894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása