Rosszfiúk a fotográfiában 2. - Carlo Mollino

| Címkék: rosszfiúk a fotográfiában carlo mollino | 2011.02.11. 19:42

Több éven keresztül készített fotókat, többnyire aktokat, Torino prostituáltjairól egy lakásban, amit ő maga tervezett és rendezett be egy egyiptomi templom mintájára. A családja, se a lakás meglétéről, se Carlo hobbijáról nem tudott egészen az 1973-ban bekövetkezett haláláig...

 

 

 Mollino 1905-ben született Torinóban. Építésznek tanult, karrierje 1930-ban kezdett el szárnyalni, mikor az egyik munkájával megnyerte egy rangos pályázat fődíját. 48-ig apja mellett dolgozott a családi vállalkozásban. Legtöbb épülete a mai napig áll. Ő tervezte például a torinói Regio Színházat vagy a Camera di Commercio épületét. Nagy rajongója volt a síelésnek is, több hétvégi házat tervezett, melyek szintén a mai napig vendégházként működnek. A 30-as években kezdett bútorokat tervezni. Formavilágára jellemző a szűrrealisztikus és szerves formák és minták ötvözése. 2005-ben a new yorki Christie's aukciós ház rekord összegért adta el egy tölgyből és üvegből készült asztalát. A vevő 3.8 millió dollárt fizetett érte, ezzel ez a darab lett a legdrágábban elkelt 20. századi bútor. Hobbijai nem merülnek ki a síelésben. 1955-ben indult a LeMans-i 24 órás versenyen saját tervezésű és építésű, Bisiluro nevű versenyautójával. Szeretett repülni, saját repülőgépe is volt. És persze szeretett fotózni is, azonban munkái a haláláig nem kerültek nyilvánosság elé.

Titkos lakásán készültek a képei, a modelleket a sofőrje kereste meg és vitte el hozzá. Érdekelte az okkultizmus is. Azt tervezte hogy a fotókból majd összeállítja a saját "Holtak Könyvét", melyet majd halálakor vele együtt temetnek el, hogy biztosan ne unatkozzon a túlvilágon. Gyakran fényképezte a modelleket egy függöny előtt állva, vagy olyan tárgyakkal melyeket ő tervezett. Halálakor az örökösök több mint 2000 darab Polaroid képet találtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://photozone.blog.hu/api/trackback/id/tr12654628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása